keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Tiesitkö tämän Elias-koulusta?

Tulevan ensimmäisen luokan vanhempien seminaarissa 19.1 kuuntelin innostuneena, kun kokeneet ja koulutetut kollegani kertoivat Elias-koulusta.

Elias-koulun nimi tulee koulun ensimmäisen oppilaan nimestä. Myöhemmin koulun nimi on yhdistetty myös esim. Elias Lönnrotin nimeen. (Pirkko Liimatainen, erityisopettaja)

Elias-koulun ja peruskoulun arvoperustat ovat täysin vastakkaiset: Vallitseva ihmiskäsitys on hyvin materialistinen; nykyihminen ymmärretään yksinomaan fyysisyytensä kautta, ihminen on lihaksia, verisuonia, hermoratoja ja kemiallisia reaktioita. Elias-koulussa jokainen ihminen on ainutlaatuinen kokonaisuutensa, jokainen meistä on paljon enemmän kuin osiensa summa. Tahto, tunne ja ajattelu ovat kaikessa inhimilllisessä toiminnassa ensisijaisia. Oppimisessa on kyse henkisestä prosessista. Tämä uskomattoman hieno 3D-todellisuus tuodaan oppilaille esille kaikessa kauneudessaan mahdollisimman monipuolisesti ja syvällisesti. (Jouni Kokko, 1. luokan opettaja)

Kaksi vierasta kieltä alkaa heti ensimmäiseltä luokalta. Näin käytetään hyväksi lasten luontainen kyky oppia jäljittelemällä. Kirjoja ei ole alaluokilla lainkaan, vaan opetus on kielikylpyopetuksen kaltaista. Tutustumalla uuteen vieraaseen kulttuuriin ja kieleen, tutustuu samalla uudenlaiseen ajatteluun ja tapaan hahmottaa maailmaa. (Elina Laukkonen, ruotsin opettaja)

Iltapäiväkerhossa lapset toivovat miltei yksinomaan saavansa leikkiä vapaasti, ilman ohjausta. Tätä tuetaan kerhossa kaikin tavoin. (Tytti Nuorlehto, iltapäiväkerhon vetäjä)

Tällä viikolla esitettävä kahdeksannen luokan näytelmä on tehty improvisaatioharjoitusten ja koko luokan yhteisen panoksen voimin, mitään valmista käsikirjoitusta ei ole ollut.(Anna Räsänen, nykyisen 8. luokan ja tulevan ensimmäisen luokan luokanopettaja)

Jo kolmannen luokan muotopiirustus, esim. ristikkäispeilaus, on yllättävän hankalaa meille aikuisille. (Pirkko Liimatainen teetti seminaariyleisöllä muotopiirustusharjoituksia)

Kynnys koulupsykologille menemiseen on hyvin matala. Oppilaat sanovat menevänsä Saanalle. Harva puhuu koulupsykologista. Saanan kanssa voi käydä juttelemassa ihan mistä vain itseä askarruttavasta asiasta. Kunhan vain koputtaa oveen. (Koulupsykologi Saana Hirvas aloitti työt n. vuoden tauon jälkeen 1.1.2013)

Lämpimät kiitokset kaikille vanhemmille hyvistä kysymyksistä ja aktiivisuudesta seminaarissamme!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti