lauantai 13. syyskuuta 2014

Wiechert

Viikonloppuna olen ollut kuuntelemassa Christof Wiechertiä Helsingin Rudolf Steiner -koululla. Aiheena on terveen kouluorganisaation kehittäminen. Mikä on steinerkoulun tehtävä nyky-yhteiskunnassa? Mitä tarkoittaa yhteisöllisyys? Upea luento ja Wiechert sai kaiken kuulostamaan yksinkertaiselta.

Steinerkoulussa pitää olla rohkea. Jos huomaa epäkohtia, niihin pitää puuttua asiallisesti ja jämäkästi. Tämä on yhteisöllisyyttä. Puututtava on, vaikka haluaisi olla lojaali tai ajatella, ettei tämä nyt niin vaarallista ole. Puhu asiasta suoraan kyseiselle henkilölle, ota asia esille vanhempainillassa tai opettajainkokouksessa.  Ratkaisuja asialle voi selvitellä yhdessä ideoiden. Usein voidaan löytää aivan uusiakin menettelytapoja ja malleja, luoda jotain uutta.

Toinen aivan yhtä tärkeä, ellei tärkeämpikin asia on itsekasvatus. Katso ensin, mitä voit itse tehdä asialle, ennenkuin alat osoitella muita. Tunnekuohut ja räyhääminen eivät kuulu sellaisen ihmisen repertuaariin, joka pyrkii kehittämään itseään.  Tapa, jolla ihminen asiat esittää, on riippuvainen temperamentista. Toiset vain ovat luonnostaan koleerisempia ja vauhdikkaampia, toiset pohtivampia ja tasaisempia. Tämä täytyy yhteisössä hyväksyä ja ottaa vastaan rikkautena.

Kolmas tärkeä asia on olla osallisena koulun arjessa. Jokaisella on oma tehtäväalueensa kouluyhteisössä, mutta vastuullinen toiminta toteutuu vasta silloin, kun osallistuu toimintaan kokonaisuutena, on kiinnostunut asioista oman vastuualueensa ulkopuolellakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti